Club / Info

Geschiedenis

In 2004 nam een groep enthousiaste zweefvliegers het initiatief om op de voormalige NAVO-vliegbasis van Zutendaal een zweefvliegclub op te richten. LZC Zutendaal stelt zich tot doel het zweefvliegen naar iedereen toe te promoten en dat in een goede verstandhouding met de natuur. Zutendaal ligt immers aan de voet van het Nationale Park de Hoge Kempen. Het genomen initiatief werd natuurlijk niet zomaar van vandaag op morgen uit de grond gestampt maar eind maart 2009 was het eindelijk zo ver. Het Limburgs Zweefvliegcentrum werd als fonkelnieuwe zweefvliegclub operationeel, met de wind in de zeilen of beter nog: “met de thermiek onder de vleugels!”. 

Tussen eind 2020 en 2023 was het niet mogelijk om vliegactiviteiten te houden op EBSL. Daar hebben we in 2024 verandering in gebracht.
Op 12 april 2024 is onze Twin terug geland op EBSL. Op 14 april hebben we dan voor de tweede keer onze 'eerste' vliegdag georganiseerd.

Via deze link vinden jullie heel wat terug over de activiteiten van LZC tussen 2008 en 2015.

Er is nu hard gewerkt aan een nieuw clublokaal. De zwevers staan in de voor ons nieuwe loods. Laat dat een goed begin zijn.

Opleiding

Theoretische opleiding
De theoretische opleiding omvat de vakken aerodynamica, vliegtuigbesturing, technologie, instrumentatie, meteo, navigatie, reglementatie en human factors, en zijn een goede voorbereiding op het examen. Ze wordt in de wintermaanden gegeven en staat zelfs open voor niet-leden. Ze moet niet noodzakelijk voorafgaan aan je praktische opleiding. Zo gauw jij je oefenvergunning hebt kan je gewoon beginnen met de lesvluchten.

Praktische opleiding
De praktische opleiding volgt de "opleidingskaart tot de eerste solo" van de LVZC. Basisbeginselen, zowel voor grond- als luchtactiviteit worden je door de instructeurs bijgebracht. Daarna volgt de echte praktische opleiding en op een mooie dag zal de instructeur tegen je zeggen: "blijf maar zitten, ik stap uit want nu ga je alleen!". Je hebt dan zo'n 30 à 50 lesvluchten achter de rug en bent dan volwaardig solist!

Je blijft 15 vlieguren onder toezicht van de instructeur. Na deze gevorderde opleiding krijg je je volwaardige zweefvliegvergunning en ben je een rasecht piloot.

Declared Training Organisation
De volledige theoretische en praktische opleiding in onze club gebeurt via de regels van de DTO, onderhouden door de Liga van de Vlaamse Zweefvlieg Clubs, LVZC. Hierdoor is je opleiding en je licentie internationaal erkend.

Eerste solo

Altijd een spannende gebeurtenis. De eerste keer alleen in een zwever de lucht in!

Contactgegevens

Al je vragen of opmerkingen beantwoorden we graag:

LZC
Stalkerweg 14
3690 Zutendaal
info@lzc.be

Facebook