LZC Menubar
Img 1 Img 2 Img 3 Img 4 Img 5

Zweefvliegen

Zweefvliegen_01

Wat is zweefvliegen?

Zweefvliegen is een milieuvriendelijke maar een voor de leek vrijwel onzichtbare sport. Op start en landing na en op het af en toe cirkelen van een niet zo hoog vliegend zweefvliegtuig. Hetgeen er gebeurt tussen start en landing is een spel en soms een strijd tussen vliegtuig en natuurkrachten. Hier speelt de vaardigheid van de piloot een grote rol. Daar boven, hoog in de lucht, boven eindeloze vlakten of besneeuwde bergen betekent dit eindeloos genieten van een fascinerende schoonheid. Daar ervaar je het onbeschrijfelijk gevoel van vrijheid zoals alleen een vogel die ervaart.

Om in onze regio lange vluchten te maken is de zweefvlieger afhankelijk van thermiek. Dit is warme stijgende lucht die krachtig genoeg is om zweefvliegtuigen hoogte te doen winnen. Zonnestralen verwarmen het aardoppervlak, de lucht daarboven wordt verwarmd en gaat stijgen. Ideaal zweefvliegweer wordt gekenmerkt door een blauwe hemel cumulusbewolking (bloemkoolwolken). Cirkelend zal het zweefvliegtuig steeds hoger komen, zoals bij een reuze wenteltrap. Wanneer voldoende hoogte is bereikt vliegt de piloot naar een volgend stijggebied en zet zo de gewonnen hoogte om in afstand. Hierdoor kan de zweefvlieger uren lang vliegen, tot 6u lang en meer, en alzo grote afstanden afleggen. 50 km tot zelfs 1000km zijn tegenwoordig geen zeldzaamheid meer. Bij het wegvallen van de thermiek zal de piloot tijdig een locatie moeten zoeken om te landen. Dit kan op een ander vliegveld maar evengoed op een akker. In het laatste geval moet een ophaalploeg de gestrande piloot repatriëren. Gelukkig eindigen de meeste afstandsvluchten op het vliegveld van vertrek. Vliegen is één van de oudste dromen van de mens en het zijn mensen als Otto Lilienthal en de gebroeders Wright die de grondleggers waren van onze geliefde sport.

Zweefvliegen_02

Wie kan leren zweefvliegen?

Iedereen vanaf de leeftijd van 14 jaar kan aan een zweefvliegopleiding beginnen. Vanaf 16 jaar mag men al solo vliegen en dit kan je blijven doen zolang men aan de medische vereisten voldoet. Ons oudste lid is geboren in 1939 en hij is begonnen met zijn opleiding in 2010! Je bent dus nooit te oud om te leren zweefvliegen. Je kan zowel met de praktische als met de theoretische opleiding beginnen. Deze laatste vindt plaats in het minder drukke naseizoen.

ZweefvliegenSolo

Medische vereisten

Wil je gaan zweefvliegen moet je voldoen aan de Europese voorschriften inzake medische geschiktheid (Klasse 2-Verklaring). Iedereen die normaal gezond en fit is kan hier gemakkelijk aan voldoen, je mag zelfs een bril of contactlenzen dragen. Een medische verklaring is echter niet vereist om een oefenververgunning aan te vragen en te starten met de opleiding. Je moet wel over een medische verklaring beschikken voor het uitvoeren van je eerste solovlucht.

De clubverantwoordelijke helpt je bij de administratie voor de keuring en de aanvragen voor je opleiding bij de
Liga van Vlaamse Zweefvliegclubs (LVZC).

ZweefvliegenTeamsport

Teamsport

Zweefvliegen is een teamsport. Alleen kom je de lucht niet in. Wanneer iedereen zijn bijdrage levert op het veld, in de loods en in het clubgebouw, blijft zweefvliegen een betaalbare sport. Je bent lid geworden om te leren zweefvliegen maar je zult merken dat de clubleden je al snel veel andere dingen en taken zullen bijbrengen die nodig zijn om er een geslaagde vliegdag van te maken.

Men verwacht dan ook van jou, dat wanneer je komt vliegen, je een ganse dag aanwezig zal zijn om het vliegbedrijf draaiende te helpen houden. Ook verwacht men van jou dat je tijdens de wintermaanden een handje komt toesteken.

ZweefvliegenLier

Startmethoden

Om te kunnen zweefvliegen moet je eerst in de lucht geraken? Aangezien we geen motoren hebben in onze zweefvliegtuigen maken we gebruik van een lier. Het zweefvliegtuig wordt aan een 1400m lange kabel omhoog getrokken tot een hoogte van 500 à 700m. En dit in minder dan een minuut!

Een andere methode om een zweefvliegtuig in de lucht te krijgen is het gebruik van een sleepvliegtuig. Dit is echter een duurdere startmethode maar het voordeel is wel dat een sleper je rechtstreeks in een thermiekbel kan afzetten. De Hoge Kempen is echter zeer vruchtbaar wat stijgwinden betreft dus moet je niet lang zoeken naar een thermiekbel?

Disclaimer Link
LZC Header