LZC Menubar
Img 1 Img 2 Img 3 Img 4 Img 5

Opleiding

OpleidingTheoriecursus

Algemeen

Om een gekwalificeerde licentie zweefvliegen te bekomen, dient de toekomstige piloot een training te volgen in een Declared Training Organisation. LZC maakt deel uit van zo een erkende DTO die door de
Liga van Vlaamse Zweefvliegclubs (LVZC) georganiseerd wordt. Als lid van LZC ben je dus ook lid van LVZC.

Deze trainig omvat een theoretisch en een praktisch luik.

Theoretische opleiding

 • Tijdens je praktische opleiding worden al veel aspecten van de theorie bijgebracht. De theoretische opleiding moet je dus niet gevolgd hebben voor je begint met je praktische opleiding. Maar voor het behalen van je volwaardige licentie dien je tijdens de wintermaanden de volledige theoretische cursus te volgen die door onze instructeurs georganiseerd wordt.
 • De theoretische opleiding omvat de vakken reglementen, menselijke factoren, meteorologie, radiocommunicatie, aerodynamica, operationele procedures, vluchtperformantie en planning, technologie en navigatie.

  Praktische opleiding

 • De praktische opleiding begint onmiddellijk als je lid bent van LZC. Na je inschrijving in de DTO, die door onze club geregeld wordt, begin je direct met je lesvluchten. Aan de hand van een opleidingskaart wordt je opgeleid tot je eerste solo. Je hebt dan zo'n 30 50 lesvluchten achter de rug. Basisbeginselen, zowel voor grond- als luchtactiviteiten worden je hier door onze instructeurs bijgebracht.
 • Je blijft 15 vlieguren onder toezicht van de instructeur. Na deze gevorderde opleiding kan je niet alleen solo vliegen rond het veld maar heb je ook geleerd om met behulp van de thermiek een vlucht te maken, ver van het vliegveld.

  Deze opleiding heeft je nu goed voorbereid op je theoretisch en praktisch examen voor het behalen van een gekwalificeerde (LAPL of SPL) licentie zweefvliegen.

  OpleidingKamp

  Vliegvakanties in het buitenland

  LZC Zutendaal organiseert jaarlijks verschillende buitenlandse kampen/stages.

  1) Laucha (De): Dit vliegveld is gelegen op zon 500 km van Zutendaal. Rond de Paasperiode is het daar meestal gunstig overlandweer. Ook is er een kleine helling wat hellingvliegen mogelijk maakt.

  2) Saint Florentin (Fr): In de zomervakantie vliegen we boven bourgondische graanakkers. LZC gaat dan naar Saint Florentin in het departement Yonne. De omgeving staat bekent als de graanschuur van Frankrijk. De boeren hebben al volop geoogst tegen dat wij er ons kamp opslaan, wat wil zeggen dat er velden genoeg zijn om buiten te landen. De ideale gelegenheid om het overlandvliegen op een veilige manier te beoefenen.

  Disclaimer Link
  LZC Header